Foto over infraroodstraling

Over infraroodstraling

De zonnestraling die het oppervlak bereikt, bestaat uit ultraviolet licht (UV), zichtbaar licht en infraroodstraling (IR). Het is de infraroodstraling die verantwoordelijk is voor het warmtetransport van de zon naar de aarde. Infraroodstralen zijn niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar worden door de huid als warmte waargenomen. Het effect hiervan kent overigens iedereen: als we in de zon zijn, voelt het warm. In de schaduw voelt het direct koeler aan, ook al is de luchttemperatuur in de zon en in de schaduw gelijk. Alles wat leeft, groeit en bloeit, heeft infraroodstraling nodig.

 

Eigenschappen infraroodstraling

Heel bijzonder van infraroodstraling is dat het tijdens het transport (van zon naar aarde), nagenoeg geen warmte verliest. Pas als de infraroodstraling iets raakt, wordt er warmte afgegeven. Vandaar ook dat als er bewolking is, het ook kouder is.
Een andere bijzondere eigenschap van infraroodstraling is dat deze door ons lichaam (spieren en weefsels) wordt opgenomen. Het lichaam reageert op infraroodstraling met een versnelde bloedsomloop en transpiratie. Hierdoor ontspant het lichaam, voert afvalstoffen af, bouwt weerstand op en geeft nieuwe energie.

 

Soorten infraroodstralingen

De infrarode straling wordt ingedeeld in een spectrum aan golflengtes, aangeduid in de nanometer (nm) en micrometer (mm). Eén nm is één miljoenste millimeter. Elke golflengte wordt gekenmerkt door een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe korter de golflengte, des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen IR-A ofwel kortegolf, IR-B ofwel middengolf en IR-C of langegolfstraling. Infrarood met de kleinste golflengte (IR-A) dringt het diepste door, zelfs tot in het weefsels onder huid, terwijl het infrarood met de grootste golflengte (IR-C) alleen maar in de oppervlakkige huid kan doordringen. Een kortere golflengte heeft namelijk meer energie per oppervlakte dat bestraald wordt, en kan dus relatief verder penetreren.

In het overzicht hieronder staan de verschillen naast elkaar:

Tabel verschil Infrarood straling

 

 

Gallery